Handstand

Begin
Het makkelijkste is om tegen de muur te beginnen. Bij de handstand is het belangrijk dat je je armen rechthoudt, dus zo begin je ook. Ga rechtop staan, met je armen naast je oren. We leggen het even uit voor iemand die het het fijnst vindt om met rechts af te zetten.

1. Schop je rechterbeen omhoog en terwijl je hem weer terug op de grond zet om straks ermee af te duwen, buig je een beetje naar voren en zorg je dat je linkerbeen de lucht in gaat. (Lijkt heel ingewikkeld, maar als je het filmpje ziet, zul je het begrijpen.) Probeer zo hard af te zetten, dat je linkerbeen de muur aanraakt en je vervolgens je rechterbeen er ook tegenaan kan leggen.
2. Houdt je armen recht! Erg belangrijk! Het is ook mooi als je je benen netjes bij elkaar en recht houdt, met gestrekte tenen.
3. Als je terug gaat, probeer dan nogsteeds je benen recht te houden en eindig in dezelfde houding als je bent begonnen (armen naast je oren).

Daarna...
Lukt de handstand tegen de muur al goed? Dan kun je het eens een keertje (met of zonder hulp) zonder muur proberen. Als dat lukt kun je een doel stellen om zo lang mogelijk in de handstand te blijven staan. Dat zal in het begin wat tegenvallen, maar oefening baart kunst! Gewoon elke dag doen!

"Hoe blijf je zo lang in de handstand staan?"
Er wordt ons regelmatig gevraagd hoe wij zo lang in de handstand blijven staan. Dat is een kwestie van oefenen. Hier zijn een aantal tips:
1. Als je in je vingers knijpt kun je beter sturen. Dit gevoel doe je op uit ervaring, vaak proberen dus! Je zou eens een handstand tegen de muur kunnen maken en steeds met je voeten jezelf van de muur af duwen zodat je telkens even los bent van de muur.
2. Blijf naar je eigen handen kijken, anders is de kans groot dat je je evenwicht kwijtraakt!
3. Houdt alles in je lichaam aangespannen. Dat wil zeggen; benen recht, tenen strekken, buik in, armen recht.